Ekşi maya, eski Mısır kökenli olduğu düşünülen eski bir ekmek mayası şeklidir. En eski hikayesi 5000 yıl öncesine dayanan ekşi mayalı ekmek, doğal olarak unda bulunan yabani maya ve laktik asit bakterilerinin bir karışımına dayanır.
Ekşi mayalı ekmek neden sağlıklıdır?
Metabolizmayı hızlandırır.
Sindirime yardımcı olur.
Besleyici lif ve vitaminler içerir.
Kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur.
Vücut direncini arttırır.
EKŞİ MAYALI EKMEKLERİMİZ
Tam Buğday Ekmeği
- İçeriğinde bulunan ekşi maya doğal bir probiyotiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tam buğday besin lif bakımından zengindir. Daha uzun süre tok tutar ve sindirime yardımcı olur.
- Vücutta yavaş bir insülin salınımını sağlar ve kan şekerinin hızlı yükselmesini önler.
Taneli Tam Buğday Ekmeği
- Hamurunda bulunan ekşi maya ve yoğurt, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir.
- Buğdayda bol miktarda bulunan B ve E vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Uzun süre tokluk hissi sağladığından kan şekeri oranının dengede tutulmasına yardımcı olur.
Ekşi Mayalı Tahıllı Ekmek
- Kinoa ve chia tohumunda bulunan aminoasitler vücut direncini arttırır.
- Yüksek tahıl oranı, protein ve magnezyum alımına katkıda bulunur.
- Zeytinli – Kekikli Tam Buğday Ekmeği
- Vitamin ve mineral oranı yüksek olan kekik, bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyon üzerinde kanıtlanmış olumlu etkileri vardır.
- İçerisinde bulunan zeytin antioksidan bakımından zengindir. Hücrelerin korunmasına yardımcı olur.
- Hamurunu oluşturan ekşi maya ve tam buğday unu sayesinde besleyici yönü yüksektir.
Ekşi Mayalı-Cevizli Çavdar Ekmeği
- Sindirim sistemini destelemekle beraber kolestrol kontrolünde etkilidir.
- Glisemik indeksi düşük olan çavdar tahılı açlık hissini azaltır.
- İçeriğinde bulunan ceviz sayesinde omega 3 yönünden zengin bir ekmektir.