Blog

“…..Nuh Peygamber ile birlikte gemide olanlar kurtuldu. Yanlarına aldıkları yiyeceklerden bir çorba pişirdiler……”

Ninelerimiz, annelerimiz bir yandan bu hikayeyi anlatır bir yandan da devasa kazanlarda kaynattıkları tatlıyı kıpkırmızı nar taneleri ile süsler, küçük kapları tepsilere döşer ve kapı kapı dolaşarak tanıdık, tanımadık herkese pay ederdi. Bereket ve sevincin simgesi haline gelen tatlı vesilesiyle komşular birbirini tanır, dostluklar pekişirdi. Kendiliğinden bir dayanışma ortamı oluşur, evinde aşure kokusu olmayan kimseler kalmazdı.

Yılda bir kere olan Aşure haftasının beraberinde getirdiği özlem duygusu bu haftayı özel ve güzel kılan ayrı bir unsurdur. Meyveler ve kuru yemişlerle çeşitlendirilen bu güzel lezzeti tattıtığınızda bize “içine ne kattınız?” diye soracağınızı duyar gibiyiz. Biz de şeflerimizin buğdaydan aldığı ilhamla sevgisini harmanladığı MİS aşure tarifini sizlerle paylaşmak üzere buraya bırakıyoruz.             Afiyet Olsun…

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı dövme buğday
  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 50 gr kuş üzümü
  • 50 gr çekirdeksiz üzüm
  • 150 gr kuru incir
  • 150 gr kuru kayısı
  • Yarım portakal kabuğu
  • 3-5 adet karanfil
  • 1 adet 10 cm kadar çubuk tarçın
  • 1 adet elma (ekşi olmasın)
  • Bir fiske tuz
  • Damak tadınıza göre şeker
  • 1 su bardağı süt (isteğe bağlı)
  • Süslemek için fındık, ceviz, fıstık, nar

Yapılışı

  1. Akşamdan fasulye, nohut ve buğdayı üzerini geçecek kadar suya koyun, sabah sularını süzün ve hepsini birden düdüklüye kaynatın.
  2. Bir bütün elmayı kabuklarını soymadan üzerine karanfilleri batırıp aşurenin içine atın.
  3. Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ekleyin. Kaynamaya başlayana kadar ağzını kapatmayın, kaynamaya başladıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri alın ve tencerenin ağzını kapatın.
  4. Ocağın altını iyice kısın. Bu şekilde (düdüklümüzün pişirmesine göre) yarım saat 40 dk kadar altı kısık olarak pişirin.
  5. Bu süre gözünüze çok gelmesin ocak altı kısık olduğu için ağır ağır pişecek ve kıvam alacak, dibi tutmayacak merak etmeyin buğdayın iyice şişip açılması gerekli ki suyu özlü kıvamlı olsun (bu arada elma, kabuklu olduğu için dağılmayacağından buğday pişene kadar tencerede kalacak, buğday pişip, kapağı açtığınızda büyük bir kaşık yardımıyla yavaşça tencereden alabilirsiniz).
  6. Üzümleri bir cezveye alın üzerine sıcak su koyun ve 3-5 dakika kadar kaynatın. Suyunu süzün.
  7. İncirleri de yıkayıp yumuşayana kadar kaynar suda bekletin.
  8. Bu arada bakliyatlarınız istediğiniz gibi piştiyse tencereye üzümleri, minik minik doğradığınız portakal kabuklarıyla beraber ekleyip, beş dakika daha pişirin.
  9. Bundan sonra aşureyi sık sık karıştırın ki dibi tutmasın. Ardından küçük küçük doğradığınız incir ve kayısıyı ekleyin.
  10. Çubuk tarçını ilave edin. Şekeri birden katmayın, tadını damak tadınıza göre ayarlayın, 5 dakikada bu şekilde kaynatın (suyu yeterli oluyor fakat suyunu göz kararı kattığımız için az olma gibi bir durum olursa kaynama aşamasında bir miktar sıcak su ilave edebilirsiniz)
  11. Sonrasında aşureyi karıştırarak isteğe bağlı 1 su bardağı sütü ekleyin tekrar 1-2 taşım kaynatın sonra altını kapatın (süt tadını değiştirmez merak etmeyin ama rengini açar).
  12. Soğuk ya da sıcak istediğiniz gibi süsleyip, servis yapın.